top of page
Space

Poziv vrtićima

Draga deco i poštovani vaspitači,
 

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da svojim radovima ulepšate ovogodišnji Kosmodrom u Novom Sadu. Obrazovno-muzička manifestacija Kosmodrom prošle godine okupila je više od 5000 mališana na Petrovaradinskoj tvrđavi. I ovog septembra će Kosmodrom biti realizovan, ali u većem obimu i u sklopu globalnog programa "Mars generacija". Ovaj termin se koristi jer se pretpostavlja da će za vreme njihovog odrastanja čovek sleteti na Mars. Fokus programa "Mars generacija" je mnogo širi i tiče se izgradnje jačeg i boljeg sutra kroz podsticanje naše omladine na STEM obrazovanje i podizanje svesti o značaju istraživanja dubokog svemira za čovečanstvo.

Dečije radove ćemo ove godine objediniti, a Petrovaradinsku tvrđavu, odnosno Kosmodrom, pored ostalih aktivnosti, pretvoriti u veliku galeriju, odnosno izložbeni prostor radova naših najmlađih.

 

Smernice za izradu radova su različite zbog različitih uzrasnih grupa:

**Mlađe jaslene grupe** mogu se zabaviti monotipijom, otiskivajući oblike na temu svemira. Predlog je da svoja umetnička dela izrađuju na tamnijoj podlozi, ukoliko je moguće. Ako takva mogućnost ne postoji, slobodno nas kontaktirajte na email: cosmodrome.office@gmail.com i potrudićemo se da nađemo zajedničko rešenje.

**Starije jaslene grupe** (deca starija od 3 godine) mogu crtati flomasterima, voštanim bojama, pastelom, kredom, koristiti monotipiju i kolaž, kao i ostale tehnike na zadatu temu.

**Vaspitači mališana srednjih i starijih uzrasnih grupa** mogu podstaći decu da svoju maštu na temu svemira iskažu kroz radove tehnikama po vašem izboru. Predlog je da podloga bude tamna (teget, crna, siva...), a boje (crvena, narandžasta, žuta, bela, zelena, kao i kombinacija svih boja) svetlije, kako bi bile u kontrastu sa podlogom.

**Predškolci** nemaju ograničenja i imaju apsolutnu slobodu izbora podloge i tehnike. Predlog je tamnija podloga sa svetlijim bojama, ali to nije obavezujuće.

 

Važno je istaći sledeće:


- Vaspitači koji su već radili na temu svemira mogu učestvovati na ovoj velikoj izložbi 2024. godine na Kosmodromu.
- Molimo vaspitače da učešće potvrde prijavom na email: cosmodrome.office@gmail.com do 01.07.2024. godine.
- Pojedinačni dečiji radovi se izrađuju na papiru ne većem od A4 formata. Na svaki rad napisati ime deteta, prezime u vidu inicijala i u zagradi navesti broj godina. Primer: Milan T. (5).
- Grupni dečiji radovi se izrađuju na hamer ili natron papiru ne većem od B1 formata (70x100 cm).
- Završetak izrade radova planiran je za petak, 25.08.2024. godine.
- Po završetku izrade molimo vaspitače da nas kontaktiraju kako bi koordinator Kosmodroma preuzeo dečije radove.
- Na izložbi pravo na učešće imaju sve uzrasne grupe dece mlađe od 7 godina, uključujući vrtiće PU “Radosno detinjstvo”, privatne vrtiće, igraonice, školice slikanja-crtanja, čuvaonice, itd.
- Svi radovi nakon završetka Kosmodroma ostaju u Svemirskom muzeju, kao vremenska kapsula.
- Ova akcija je od posebnog značaja jer predstavlja pripremu za postavljanje Ginisovog rekorda planiranog na Kosmodromu 2025. godine.
- Radovi nastali na SPENS-u, tokom “Bajkovite srede”, u sklopu programa ‘Svemirska bojanka’, koji je sprovodio Svemirski muzej, takođe će biti izloženi na Kosmodromu.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju!

Organizacioni odbor Kosmodroma / Komitet za razvoj svemirskog programa

O KOSMODROMU

“Kosmodrom” je obrazovno-muzička manifestacija, u organizaciji Komiteta za razvoj svemirskog programa
(КРСП/CSPD), iz AEROSPACE oblasti sa posebnim akcentom na obrazovanje i promociju STEM (Science, Technology,
Engineering, Mathematics) oblasti za sve nivoe obrazovanja i građane uopšte. AEROSPACE i svemirski inženjering su
najzastupljeniji tokom ovog događaja pri čemu su većina sadržaja i aktivnosti namenjena deci svih uzrasta. U manifestaciji
učestvuju vrtići, osnovne i srednje škole i fakulteti, zatim Vazduhoplovni savezi Vojvodine i Srbije, Astronomska društva,
Aero klubovi, Dron klubovi, robotičari, partneri iz inostranstva, kompanije i strukovne organizacije.
Dužnost svih nas je da decu što ranije upoznamo sa što više STEM sadržaja, ali na zanimljiv način, kako bi ih motivisali za
oblasti koje su bitne za održiv i što nezavisniji ekonomski razvoj zemlje. Program “Kosmodrom”-a je, između ostalog, tako i
osmišljen i predstavlja praktičnu dopunu postojećim školskim kurikulumima. 
Manifestacija “Kosmodrom” biće održana u septembru na Petrovaradinskoj tvrđavi, tokom koje će biti organizovana serija
radionica, takmičenja i praktičnih demonstracija iz različitih oblasti: poligoni malih dronova i robota, trka velikih FPV dronova
i simulatori, poligon velikih robota, VR simulatori, aero-kosmički program (takmičenje u lansiranju malih satelita i raketa za
sve uzraste obrazovanja), finale multidisciplinarnog takmičenja: AEROSPACE Games, balon na topao vazduh, poseban
program za decu iz vrtića, planetarijum, opservatorija, profesionalna orijentacija itd.

bottom of page